Lucas julklappar

Lucas har blivit ordentligt bortskämd denna jul. Galet många fina saker har han fått. Massor med pyssel, leksaker, filmer, böcker, badlakan, stjärtlapp, badskum, kläder, bord, stolar, bil, täcke och bäddsätt. Tack alla!
 

GANT klocka

Tomten kom med en fin klocka till mig
 
 

v. 35

Denna vecka har de varit fullt julfirande för lillbebis i magen och allt vad det innebär. En morsa som får; sitta ihop tryckt på golvet, försöka resa på sig i tid och otid osmidigare än ett kylskåp, fundera på; va tusan är de jag får och inte får äta nu igen, som inget hellre vill än att ungen snart ska titta ut... men samtidigt en morsa som är hur lycklig som helst över sin växande lilla familj :)
 
Denna vecka har trycket ner mot bäckenet och värken i ljumskarna tilltagit. Lägg samtidigt en heldag på stan i beaktning. Ni kan tro att denna gravida kropp protesterade o kapitulerade tillslut. Kunde knappt röra mig efter den dagen. Jag har titt som tätt väldigt ont i ljumskarna och det är som att allt låser sig och jag kan då knappt resa mig eller gå. Jag kan säga att det kommer inte bli så många fler shoppingdagar på stan innan denna unge är utskiten!
 
Igår när jag busade med Lucas så halkade jag här hemma på golvet. Pladask så föll jag på min vänstra sida och idag känner jag mig mörbultad och väldigt öm, speciellt i min vänstra arm som fick ta all tyngd. Ja men tänk er en höggravid morsa med ett antal kilon över de vanliga.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 45 cm långt och väger omkring 2,5 kg. Det centrala nervsystemet är snart helt klart och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad. Barnet fortsätter att lägga på sig vikt och fyller nu ut nästan hela livmodern. Barnet har inte mycket utrymme att röra på sig längre.
 
Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp, det kan göra att du får ont i ryggen eller bäckenet. Barnets tyngd får bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Om du är omföderska så börjar barnet nu lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.
 
 

Vår jul

Här springer dagarna iväg för oss. Idag är i stort sett första dagen som vi faktiskt är hemma denna vecka. Vi har haft en jättemysig jul med nära och kära. I måndags så började vi med en minijulafton hos pappa och Lillemor.
 

Sen kom ju självaste julafton och allt vad det hör till. Vi firade den hos min bror och hans familj, som vi gjort de senaste åren. Lucas var så rolig, han gick fram själv till tomten och skulle ta i hand efter varje paket. Sen gick han tillbaka till sin plats och rev av pappret. När de var borta sprang han snabbt fram till tomten och ville ha nästa paket. Lucas tycker nog de är roligast att öppna paket :) På kvällen åkte vi sen till Peters familj för lite julgröt och ännu mera paket.
 
 
På juldagen åkte vi och hälsade på min farfar innan det sen blev kalkonmiddag hos min fina faster. Annandagen tog vi det lugnt hos Peters mamma. Igår åkte vi till Peters bror och hans tjej i Norrköping. Det blev även ett gäng timmar på stan...något denna gravida kropp kraftigt protesterade emot. Nu sitter vi och väntar på att en tidigare klasskompis till mig ska komma och hälsa på HEEEELA HÄRLIGA DAGEN!! :)

v. 34

Åh nu börjar den här nedräkningen ge lite nervösa fjärilar i magen. Inom nio veckor så sitter vi här med ännu en liten kille. Underbart. Vi längtar så otroligt mycket nu. Det bökar runt som bara den inne i magen flera gånger om dagen. En otroligt aktiv liten kille.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 44 cm och väger ca 2,3 kg. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare.
 
Vätska kan samlas i kroppen, dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med ca 1 liter men från och med nu håller den sig konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet och nedåt ljumskarna. Från att du börjar känna barnets rörelser ska du känna liv i magen varje dag.
 
 
 

Sparlåga

Oj oj oj, jag går verkligen på sparlåga nu. Jag behöver en skön och lång julledighet. Jag jobbar hela dagen idag och även imorgon. Sen tjuvstartar vi lite med familjehäng under helgen. På måndag gör jag ett inhopp på jobbet. SEN är jag ledig resten av veckan! Underbart. Jag behöver påfyllning av energi nu, så jag klarar de sista veckorna innan mammaledigheten drar igång ;) ....och allt vad det innebär med flytt och unge 2.
 
 
En spermie byggde denna kropp // Tredje advent har passerat // Lucas har ökat kraftigt i skostorlek
 

v.33

Ännu en vecka har rusat iväg. Även om jag tycker att de känns långt till februari så verkar ju veckorna ticka på rätt bra ändå. Jag mår fortfarande prima. Jag har börjat få lite halsbränna då och då, blä på det men än så länge är de hanterbart.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 43cm och det väger ca 2kg. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är konstant. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig. Du ska känna fosterrörelser varje dag, många gånger per dag.
 
Din blodvolym har ökat 40-50% sedan du blev gravid, för att tillse din bebis behov. När livmodern trycker mot diafragman och matsäcken kan du känna dig andfådd och få halsbränna. Om ditt barn har lagt sig tillrätta kommer det kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer att uppleva ett ögat tryck nedåt och du kan känna stickande eller pirrande känslor i bäckenet, en del kvinnor beskriver de som små elektriska stötar. Det är helt ofarligt. Dina aktiviteter påverkar barnet, när du äter, om du sitter, ligger eller går känner barnet av det. Även ljud från yttervärlden påverkar ditt barn. Försök att ha en vilostund varje dag.
 
 
v.33, 32+0

Sjukhus o luciafirande

Idag har de varit en fullspäckad dag. VAB heter de. Härom kvällen var Lucas röd i sitt vänsteröga igen och de blev värre under gårdagen. Då ringde jag såklart ögon och fick en tid idag. Idag var dock ögat ganska blekt o fint igen. Men vi åkte dit så klart för att vara på den säkra sidan. I Västervik var vi först på barnmottagningen, lek på lekterapin och sen var det dags för synagissprutorna (RS vaccinet). Två sprutor i överarmarna som de tar samtidigt för att minska på hans lidande. Efter det så fick han en superfin doktorsväska av dem på mottagningen :) Underbara är vad de är!
 
Sen var det dags för besök hos Lucas ögonläkare. Lucas är alltid så glad när han ska till honom. Han är en helt fantastisk läkare och som fungerar så bra med Lucas. Ögat såg fint ut. Ingen skada skedd denna gången. Underbart! Började diskutera med ögonläkaren hur snabba vi ska vara med att höra av oss till ögon när vi börjar misstänka att de inte står rätt till med hans ögon. Idag kändes det nästan "onödigt" att åka dit, för jag såg att ögat såg fint ut i morse. MEN han tyckte som vi. Att hellre att vi åker dit en gång för mycket. Så skönt att han sa de. Så de inte tycker att vi är jobbigt-oroliga-föräldrar som åker dit i tid och otid. Men han sa att om det är något så är de viktigt att behandling sätts in så fort som möjligt eftersom Lucas ögon är så otroligt känsliga. Det kändes väldigt bra att han tyckte så. 
 
När vi kom hem igen så var det bara att bege sig upp till dagis för luciafirande. Underbara ungar :) Hahaha.... så söta när de stod där med sina fröknar och sjöng så fint. Lucas stod mest o tittade på alla och undrade va tusan alla höll på med. Hemma var det en sur liten tomte innan vi kom iväg ;) Han skulle bestämt inte ha några tomtekläder på sig. Men som alltid så gick de över väldigt fort.
 
 
My (Lucas assistent) och Lucas på kvällens luciafirande.
 

På dagis

På dagis förra veckan;
 
När jag kommer för att hämta min unge så springer han runt och retar en annan unge. Ni vet; petar lite i sidan och tycker de är ännu roligare när den andra ungen springer iväg och säger "Näe, sluta Lucas!!" Då dyker unge nummer tre upp o säger med en suck "Åh, så här jobbig har han varit hela dan!". Japp, så är de. Min unge är en liten retsticka ;) Och fortsätter gärna att retas in i de längsta.
 

Bilder lånade från Lucas dagis.

v. 32

Igår bytte vi vecka igen. Nu är vi äntligen nere på ental. 9 veckor till BF! Underbart! Igår var det också två månader kvar till BF. Nu kommer tiden nog springa några veckor (över jul och nyår), sen blir de nog lite seg väntan i januari skulle jag tro ;) Jag menar den månaden är ju evighets lång annars också. Hahaha. Men visst, då kommer jag väl ha fullt upp med att packa ner vår lägenhet.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 42 cm och det väger ca 1,8-1,9 kg. Barnets alla fem sinnen fungerar. Barnet sover stor del av tiden, under de vakna perioderna tränar barnet på att andas, röra sig och öppna och stänga sina ögon. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den riktiga andningen. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.
 
Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. Vila så ofta du kan. Nu träffar man barnmorskan på MVC oftare än tidigare under graviditeten.
 
 

Habilitering och ortoptistbesök

Idag har vi varit på habiliteringen en sväng. Träff där med logoped, sjukgymnast och arbetsterapeut. Vi har provat ut en specialstol som Lucas ska sitta i när han äter på dagis. Nu vet vi inte om detta kommer att fungera utan de är bara ett test. Vi ska se om han kan äta lättare utan att sätta i halsen och bli trött i kroppen om han sitter upprätt med stöd, bälte om midjan samt fotstöd. Man kan höja och sänka den. En stol på hjul helt enkelt. Tanken är att han ska slippa lägga energi på att orka sitta upprätt och slippa trötta ut sig. Den ska utvärderas en tid så får vi se om de hjälper eller inte.
 
Efter de åkte vi till Västerviks sjukhus. På dagens schema stod ett besök hos ortoptisten. Sen var vi ju inte sena med att springa förbi lekterapin en sväng också :)
 
 

Finaste julkorten

Igår fick jag och Emma de finaste julkorten!
 
 

Bakdag

Idag har jag bara jobbat halvdag. Skönt att få hämta Lucas tidigare från dagis o bara ha lite kvalitetstid. Nu har ju han och jag haft grym kvalitetstid hela helgen. Guld värt! När jag vaknade idag så kände jag spontant för att baka. Sagt o gjort. De är helt enkelt så vår eftermiddag sett ut. Vi ringde hit Lucas kusin Emma som hjälpte oss. Sen var ju inte Lucas delaktig hela tiden. Så klart! Nä de där myrorna i rumpan de kryper fram rätt som de är :) Men lite hann vi göra tillsammans iaf.
 
Resultatet av bakningen blev philadelphiabullar - så oerhört smidigt! Jag gillar inte saffran så lussekatter kommer de inte bli här hemma och Peter är ingen direkt älskare av dem heller. Sen gjorde vi rocky road - lite av en julklassiker. Sist så testade jag för första gången att göra mandelbiscotti - tycker det är så otroligt gott o har alltid velat testa att göra det. Lovar att göra de fler gången för de blev så bra och de var inte svårt att göra heller.
 
Nu sitter jag och tar igen mig i soffan. Magen trycker på kraftigt upp mot bröstkorgen o jag känner mig extremt trött o öm i kroppen. De var visst jobbigt att stå och hänga över diskbänken i flera timmar. Känner att de nog är dags att lägga mig plant för att minska det där trycket på magen.
 
 
 

Fullspäckad helg

Denna helgen har verkligen varit fullspäckad. Peter skulle ha kommit hem i lördags men kom hem först sent i går eftermiddag. Lördagen spenderade vi först med städning, sen hade Lucas en kompis på besök och jag kunde snacka skit med mamman när de lekte :) Efter de åkte vi till Lucas morfar o var där till kvällen.
 
Igår hade vi lite besök på förmiddagen sen slängde vi i oss en snabb lunch innan vi åkte till Simhallen i Hultsfred o badade med kusin Alva. Jätteskön eftermiddag och de passade Lucas perfekt att leka runt där. Sen hämtade vi Peter vid tåget innan vi åkte hem.
 
Idag blir det jobb. Jag har sovit så oroligt i natt, drömt massor, så vi får se hur dagen blir. Är de mycket att göra så hinner jag väl inte känna efter hur trött jag egentligen är.
 
 

v. 31

Nu börjar nedräkningen på riktigt, eller hur?! :) Igår var de 30 fullgångna veckor för kraken i magen. Och va ungen har haft party därinne. Oj oj oj... Både fredag o lördag kväll. Helt vild! Detta är på ett sätt helt nytt för mig, för Lucas var inte ens i närheten av att röra sig så mycket. Jag börjar nu känna mig stor, klumpig och osmidig. Tycker att de är mer påtagligt denna graviditet och då väger jag mycket mindre än vad jag gjorde med Lucas. Men det är nog för att jag också rör mig på ett annat sätt eftersom jag ska hänga med Lucas i de han gör och hjälpa honom med saker. Jag börjar alltså mer och mer känna att jag vill ha min kropp tillbaka ;) Men de är väl en del i den förberedande processen, alltså håller jag på att bli redo för en förlossning.
 
Bebis:Barnets totala längd är nu ca 40 cm och det väger ca 1,6 kg. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är snart färdigutvecklade, lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnet har ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen.
 
Kroppen förbereder sig på förlossningen och på den kommande tiden som förälder. Du kanske sover sämre, vaknar ofta och har svårt att koncentrera dig. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn, man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen. Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre.
 
 
v. 31, 30+1
 EVELINA - MAMMA TILL LUCAS

JAG HETER EVELINA, ÄR 28 ÅR OCH BOR I VIMMERBY. MIN SAMBO HETER PETER OCH TILLSAMMANS HAR VI EN UNDERBAR SON, LUCAS, FÖDD 2011-07-16. HÄR KAN NI LÄSA OM VÅR NÅGOT ANNORLUNDA VARDAG, OM OVISSHET & KAMP OCH OM EN VARDAG SOM IBLAND BYTS UT MOT SJUKHUSMILJÖ.

bloglovin
bloglovin
RSS 2.0