Fisar

Igår var de dags för veckans bad på habiliteringen. Lucas var helt vild i vattnet. Armarna vevade som propellrar o han sjöng med på sångstunden. 
Idag har jag jobbat hela dagen. Peter är hos sin bror så Lucas har spenderat hela dagen hos mormor. Där har de varit full rulle o bl.a en massa bus med kusin Alva. 
 
Peter kommer hem först imorgon. Själv sitter jag i soffan o tar de lugnt. De är annat än va lillebror gör. Kan säga att de är party i magen, fredagen till ära!!
 
 
Gullungar :)
 

En liten lillebror

Säg hej till Lillebror i magen :) Japp, helt rätt! I magen ligger en liten pojke. Inga tvivel på den saken efter dagens UL. Hahaha. Nä den könsbestämingen känns vattentät. Lilla skrutt. Men så fin! Och som ni ser på bilden nedan så har han redan blivit expert på att vara med på profilbilder ;) Ser ni den söta lilla näsan?!
 
UL såg bra ut. Även fostervattenmängden var som den skulle. Det känns väldigt skönt. Nu är det inga mer extrakontroller över det vanliga inplanerade utan nu ska vi fortsätta som en "vanlig" graviditet. En stor lättnad måste jag säga.
 
 
 
Har ni någonsin sett ett sånt fint foster ;) Haha. Profilbild.
Ja de är en närbild på bl.a. ansiktet för er som inte känner er erfarna på dessa bilder!

Heldag på sjukhuset

Idag har de verkligen varit en heldag på sjukhuset i Västervik. Vi var där redan innan 09. Då lämnade vi av Lucas på Lekterapin hos bästa Ulrika som tog hand om honom medan vi var på läkar-UL med bebis. Efter de hann vi med ytterligare lite lek på lekterapin + en extremt tidig o snabb lunch innan det var dags för läkarbesök hos Lucas läkare.
 
Näst på tur stod ett besök på Öron Näsa Hals. Där gick de ner med kamera i näsan för att kolla svalljet. När det besöket var klart så var det bara att rusa vidare till ögonkliniken för att ta ytterligare en titt på ögat. Det såg mycket bättre ut nu. Nu är de kvar ett litet ärr på ögat bara och vi har slutat med antibiotikadropparna. Skönt.
 
Vi var ju så klart inte klara efter dessa besök. Det var bara att springa tillbaka till barnmottagningen. Där fick Lucas lugnande och vi kunde själva sen sätta om jejunostomisonden. Skönt att få den bytt! Det går mycket smidigare att byta den när han får lugnande. Då bekommer det honom inte. Annars brukar han vara helt hysterisk och då kan de vara svårt att ens få i den. Jag tror de känns obehagligt och ibland även lite ont när vi drar ur den eller sätter in den.
 
Lucas är så otroligt duktig. Han går där o tjatar med läkarna och sköterskorna. En riktig social liten prick som ska vara med överallt. Underbara lilla skitunge. Det är så otroligt skönt att han inte tycker att det är jobbigt att vara på sjukhuset. All tid vi har lagt ner på att vara mycket på lekterapin och göra alla sjukhusbesök så bra det går (genom att bl.a. stanna och prata med läkarna och sköterskorna i korridorerna) har verkligen lönat sig! Det är så värt det, alla gånger om!
 
 

Fullspäckad dag

Idag har jag haft långdag på jobbet. Morgonen startade med inventering. Nu sitter jag hemma i soffan o känner bebis kicka för fullt.
 
Imorgon står VAB på schemat. Då ska vi spendera en heldag i Västervik på sjukhuset. Ja ni hör ju hur kul det låter. Vi ska på några läkarbesök, undersökningar, sondbyte och sen ska vi klämma in ett ultraljud också. Jo men man kan säga att vi vet vad vi ska göra.
 
 

v.30

Nu har vi sprungit iväg till hela 29 fullgångna veckor. Heja! Om en vecka börjar nedräkningen på riktigt. Jag mår bra men känner mig bara mer och mer osmidig för varje dag som går. Magen trycker upp mot bröstkorgen vilket gör att jag blir väldigt trött i kroppen om dagarna. Magen formas i alla tänkbara former under dagarna. Jag längtar till februari nu.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 38 cm och det väger ca 1,5 kg. Barnets kroppsbehåring - lanugohår - börjar försvinna. Lite fjuniga strån kan finnas kvar när barnet föds men det försvinner efter några veckor. Barnet öppnar och stänger ögonlocken. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar än mer. En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydliga sparkar mot bröstkorgen. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också stor roll.
 
All extra vikt som du bär upp påfrestar din rygg. Dina lungor tar upp ca 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig andfådd. Barnet växer mycket nu, tänk på att äta bra mellanmål. Ibland kan man bli lätt illamående dessa veckor då barnet växer mycket och hormonpåslaget är stort. Det är helt normalt.
 
 
29+1, v.30
 

Shoppat hus!

Ja nu har vi visst "Shoppat hus"; som Lucas säger :) Haha... Känns ju otroligt märkligt och overkligt måste jag säga. Men samtidigt väldigt bra! Längtar. Inflyttning sker i mitten på februari och vi kommer att bo kvar här i Vimmerby. Vem vet, jag kanske ligger på förlossningen samtidigt. Men då hoppas jag släkten rycker in och så kommer jag och bebis hem när de lugnat ner sig ;)
 
 

Ögat

Ögonen. Vårt ständiga magsår. Så kommer de alltid vara. Vi kommer alltid vara oroliga över Lucas ögon eftersom han inte kan blinka. Speciellt efter de som hände när han bara var åtta månader. Igår ringde Lucas assistent från dagis och sa att han var röd i sitt vänster öga. Då knyter det sig i magen. Men jag bad henne skölja det o ha uppsikt över det. När jag sen kom hem på kvällen så kollade jag hans öga. Ilsket rött och som en gul liten prick som vägrade försvinna trots att jag försökte skölja det ordentligt.
 
Jag hoppades ju så klart att de skulle lägga ner sig under natten. Men när han vaknade i morse så var de fortfarande rött + att den där geggiga pricken var kvar. Varningsklockor ringer i mitt huvud! Vi fick tid på ögon rätt fort.
 
Väl där fick vi träffa en ny ögonläkare för oss. Eftersom hon inte träffat Lucas innan så blev ju läget lite mer svårbedömt. Men jag förklarade (riktigt glad att jag är optiker i dessa lägen o kan förklara på ett helt annat sätt än andra) så gott jag kunde och sa även att de i dessa lägen brukade sätta in förebyggande droppar. Alltså att de ska behandlas som en bakteriell keratit (hornhinneinflammation) även om vi inte vet att det är de exakt. Som tur gick hon o ringde efter den läkaren vi brukar träffa, han var upptagen på operationen, men sa att de skulle behandlas som bakteriell keratit. Och att vi ska tillbaka till honom i morgon för att se hur det ser ut då.
 
Så nu ska Lucas öga droppas 1 gång/timme och i morgon blir de troligtvis glesare... vi får se vad han säger efter de besöket.
 
Att kunna blinka är väldigt viktigt. Det är ett skydd vi har från bakterier o infektioner. Ögat smörjs av tårfilmen. Hos Lucas blir det istället allvarligt om han får ett litet sår på hornhinnan. Då kan bakterierna gotta in sig utan något som stör dem. Vilket då resulterar i en kraftig o allvarlig hornhinneinflammation som i sin tur kan leda till kraftig synnedsättning.
 
Idag vet vi symtomen och kan tidigt upptäcka och då förhoppningsvis förhindra denna inflammation. Nu håller vi tummarna att vi var ute i god tid denna gången.
 
 

Förgrymmade unge

Lucas har helt fastnat för Emil i Lönneberga. Han skulle nog kunna se de jämt om han fick. Nästan varje helgmorgon sätter vi på någon av filmerna. Där sitter han helt stilla i ca 90 min, helt inne i filmen. Sen pratar han mycket om de olika karaktärerna i filmen. Så kul att lyssna på.
 
Ibland kan vi också höra Lucas säga "Förgrymmade unge", på sitt lilla vis... när han leker. Ibland när han säger de så passar han på att göra något han inte får straxt efter att han sagt det. Vi får väl se hur detta urartar ;) Kanske blir det Emil-förbud tids nog...hahaha. Sen går han också och sjunger; Hujedamej och dudel-dudel-dej hörs :)
 
 

Inställt UL

Här blev dagen lite avslagen. Bara så där. Jag har tagit semester för att vi i eftermiddag skulle åka på UL + läkarbesök. Tyvärr är de nu inställt pga att hon som skulle göra det blivit sjuk. Typiskt, men sånt som händer. Jag har bokat om tiden till nästa vecka istället då vi ändå ska till Västervik med Lucas. Så nu är jag hemma istället. Lucas är på dagis o vad ska jag göra. Passa på att njuta av lite egen tid kanske?
 
Morgonen har jag spenderat i ett telefonmöte med försäkringskassan ang vårdbidraget. En mycket bra handläggare fick jag prata med måste jag säga. Hade tur med de även förra gången. Så det känns bra efter de mötet.
 
 

v.29

Igår var det 28 fullgångna veckor för de lilla pyret. Vissa dagar är det sån aktivitet i magen att jag undrar om ungen någonsin sover ;) Rörelserna syns mer och mer utanpå magen nu. Magen trycker mer o mer upp mot revbenen och jag är oftast jättetrött i kroppen efter en dag på jobbet. Jag hamnar nämligen väldigt ofta i lägen då jag är något framlutad. Ibland känner jag av att bebis sparkar på urinblåsan.
 
Imorgon är det dags för det tredje ultraljudet :) Det ska bli jättemysigt. Nu håller vi tummarna att vi kan se om det blir flicka eller pojke. Efter UL så ska vi på läkarbesök.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 37 cm och det väger ca 1,3 kg. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mera vikt. Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka men har inte lika mycket plats att röra sig på. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan. Kroppen och huvudet är  proportionerliga. Barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är känsligare för ljus, ljud, smaker och lukter.
 
Du har gått in i graviditetens tredje och sista trimester. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du fantastiskt, det är mycket olika. Du kan känna ett visst obehag av att alla dina organ trängs undan av magen och barnet. Man kan också känna sig tung och trött i benen, vila mycket.
 

v.29, 28+0. Shit vad vi längtar efter dig...

Jag som gästbloggare

För ett tag sen fick jag en förfrågan om att gästblogga om vårt liv. Inlägget skulle ingå i en bloggserie som kallas Människor som inspirerar. Jag tackade ja och skrev ett långt inlägg... Ja oj va jag skrev. Och skrev om. Och försökte korta ner. Allt för att ni läsare inte skulle tröttna efter en fjärdedel. Om jag lyckades?! Ja de är väl upp till er att avgöra.
 
Idag har detta inlägg publicerats hos fina Cilla --> Veckans inspirationskälla: Evelina. Ni är många som läser här och jag kan tänka mig att med tiden så glömmer man, de tillkommer nya läsare osv. Nu har ni chansen att läsa en "sammanfattning" om hela den här tiden. Om vår resa hittills. Den är långt ifrån över. Tack Cilla för att jag fick berätta vår historia. De var både jobbigt och väldigt nyttigt att kastas tillbaka i denna väldiga berg-o-dalbana. Som ett långt terapisamtal med sig själv. Så mycket minnen och känslor.
 
 
 
 

Första sprutan för den här säsongen...

Idag har vi haft det sedvanliga habiliteringsbadet. Superhärligt o Lucas älskar de. Eller han älskar att sitta på kanten o hälla med vattnet. Där spenderar väl han den mesta tiden skulle jag säga ;)
 
Efter de var de dags för BVC. Nu har vi gått in i RS-säsongen igen. Han fick två sprutor idag och de ska han få en gång i månaden så länge de är aktuellt. Brukar vara fram till april-maj någon gång. Innan har de tagit dem i benen men eftersom Lucas är så stark o de knappt går att hålla fast honom längre så bytte vi idag till överarmarna. Samt att de är två sköterskor som tar sprutorna samtidigt på varsin arm. De gick bra. Han var ju så klart helt hysterisk innan. Vi förklarade för honom innan vad vi skulle göra och att han måste ta dessa sprutor för att han ska slippa att bli sjuk. Då blev han ledsen och tårarna började rinna. Men vi lyckades få honom lugn ganska fort efter.
 

Vår lilla goding på bröllopsdagen :)

Värmande i vinter

Nu har jag hittat lite som ska värma mina öron i vinter.
 

Mössa & pannband, Lindberg

v.28

Tre veckor kvar sen är de nedräkning på riktigt. Oj va spännande det är. Det är en liten vilding i magen o jag älskar att känna alla rörelser. Jag har börjat känna tryck upp mot bröstkorgen och ibland hindrar det mig i hur jag kan röra mig.
 
Något som känns skrämmande mitt i allt är att vi nu går in i den här perioden då det började strula med Lucas i magen. Då hade jag kraftiga sammandragningar och jag kan känna att för varje sammandragning så är det som hela min kropp stelnar. Jag blir så otroligt nervös och orolig. Allt snabbspolas i huvudet. Tänker att; hoppas de bara är den, att de inte kommer någon straxt efter... Mest nervös blir jag när de kommer samtidigt som jag bara ligger och tar de lugnt. Tankarna rusa iväg o jag funderar på; Hur många kan man ha per dag? Hur ofta kan de komma utan att de är onormalt? osv... Detta är något som kommer att följa oss resten av graviditeten. Så är de bara. Något jag måste få bearbeta. Jag/vi som inte ens hunnit bearbeta allt vi redan varit med om. Extra UL och kontroller ska göras den kommande tiden. Allt för att ligga eventuella steg före. Det i sig är en ganska stressande situation.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 35 cm och det väger ca 1,1-1,2 kg. Barnet har nu vant sig vid din röst, fortsätt prata med och sjunga för det.
 
Det är en kraftig tillväxtperiod mellan vecka 28-32. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. 
 

v. 28, 27+1. Lilla filur, vem är du?

Till min rocker

Till vår lilla rocker :)
 
 
Jeans, KappAhl
 

Klänningar

Jag har utökat garderoben med ett par klänningar till. Det viktigaste är att jag har plats att växa i dem ;) Jag har inte köpt några gravidklänningar utan håller mig till andra rymliga modeller eller elastiska material. Jag använder nästan bara klänningar just nu.
 
 
Dessa två är från HM.
 

v.27

Har jag sagt att jag tycker tiden springer iväg ;) Jo jag har för mig det... Helt galet men så underbart. Jag längtar verkligen till min mammaledighet o att få lära känna ännu en liten individ. Ibland kommer jag på mig själv med att bli skrämd av rörelserna inne i magen. Jag kan sitta o göra typ ingenting o helt plötsligt bökar bebis runt ordentligt från ingenstans. Hahaha. Om dagarna springer jag mest omkring i olika klänningar som tillåter en växande mage. Tycker de är skönast och lättast att röra sig i. Avgudar gravidstrumpbyxorna som jag kan dra över magen - otroligt sexigt - nä, men otroligt skönt för magen.
 
Bebis: Barnets totala längd är nu ca 34 cm och det väger ca 950 g i början av veckan och 1075 g vid veckans slut. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett/vernix. Barnet samlar på sig alltmer underhudsfett men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Barnet suger ofta på tummen. Ögonfransarna är fullt utväxta.
 
Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.
 
Graviditeten är långt gången nu och snart är andra trimestern slut. Många faktorer avgör din mages storlek, barnets tillväxt, din kroppsbyggnad, längd, vikt, om du fött barn tidigare och om du är svullen pga att du samlar på dig vätska.
 
 

Mini Rodini

Nu när vi redan har en del bebiskläder så är de kul att hitta de där guldkornen.
Denna heldress är ju bara helt underbar o passar både flicka som pojke :)
 

Heldress, Mini RodiniEVELINA - MAMMA TILL LUCAS

JAG HETER EVELINA, ÄR 28 ÅR OCH BOR I VIMMERBY. MIN SAMBO HETER PETER OCH TILLSAMMANS HAR VI EN UNDERBAR SON, LUCAS, FÖDD 2011-07-16. HÄR KAN NI LÄSA OM VÅR NÅGOT ANNORLUNDA VARDAG, OM OVISSHET & KAMP OCH OM EN VARDAG SOM IBLAND BYTS UT MOT SJUKHUSMILJÖ.

bloglovin
bloglovin
RSS 2.0