Packning inför sjukhusvistelse

Här hemma har kvällens uppgift varit packning. Hjärnan går på högvarv o jag funderar på om jag glömt något. Nu packar vi för 3 dygn i Stockholm och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Förhoppningsvis slipper vi sova på sjukhuset, Lucas o jag... o kan istället spendera tiden med Peter på hotellet. Har lite ont i magen inför denna resa. Så nervös över alla frågor och svar. Men de är bara att vänta och se.
 
 

v.22

Igår var de visst ny vecka igen :) Tiden springer fram känns de som. Jag börjar stundvis känna av den lilla parveln i magen mer och mer. Jättemysigt och bra med en liten påminnelse när de händer så mycket annat.
 
Bebis: Barnet är nu ca 19 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 370g i början av veckan och ca 450g vid veckans slut. Barnet växlar mellan sömn och vakenperioder och har redan en egen dygnsrytm. När du vilar är barnet kanske som mest aktivt medan de vaggas till sömns när du håller igång. Den delen av hjärnan som tillverkar hjärnceller utvecklas mycket under den här tiden. Fostret har fortfarande slutna ögon men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken.
 

v22, 21+1

Så har de satt igång...

Idag började de. Nu kom första riktiga kräkningen sen vi började med jejunostomin igen. Segt slem och magsaft. Skit. De innebär att nu kommer maginnehållet fortsätta komma upp. Det är bara att vänta och se hur fort de kommer att eskalera denna gången. Det är bara en tidsfråga innan de sker varje dag, ev flera gånger om dagen. Liten mår så otroligt illa emellanåt. Framför allt på morgonen och att detta nu skedde på eftermiddagen är ingen lättnad. De visar bara att de håller på att eskalera. Kommer vi inte på någon lösning så kommer de tids nog eskalera till ohållbart.
 
Peter ringde vårdkoordinatorn på ALB i Stockholm idag. Hon sa att de var planerat för gastroskopi på tisdag. Den görs i narkos. Nu så här i efterhand så var de ganska självklart att de var den som var inplanerad. Det är då vi får reda på om operationen av magmunnen i mars har gått upp eller inte. Nu vet vi att vi får åka hem på onsdag. De brukar vilja ha kvar oss ett dygn när han varit nedsövd. Kanske inte på sjukhuset men i stan iaf.
 
 
 

Astrid Lindgrens Barnsjukhus nästa

I eftermiddags ringde Peter till jobbet. Vi har äntligen fått tid till Stockholm o Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Och de är snabba bud. Vi ska dit redan på måndag. Ingen aning om hur upplägget ser ut. Vi har tider inbokade måndag samt tisdag men sen vet vi inte om de ska göra något ingrepp och om vi måste vara där längre tid. Tror inte de vet de heller. De måste säkerligen undersöka honom först för att veta hur vi ska gå vidare.
 
Så otroligt skönt att vi fick en tid så snabbt för vi märker nu hur de börjar eskalera. Lucas vaknar supertidigt varje morgon av att han mår illa och hulkar. Sen håller de på så till och från under morgonen. Det känns som att de bara är en tidsfråga innan han börjar kräkas slem o magsaft och då är skräcken att få de nattetid igen.
 
Vi är otroligt stressade över tillvaron just nu o vad som komma skall. Brevet med tiderna till nästa vecka la sig som en tjock klump i magen. Nu snurrar evighetsfrågorna i huvudet och vi bara grubblar. Vi sover oroligt, stressar o vaknar tidigt. Ett intensivt och farligt ekorrehjul.
 
 

Vinterjacka

När vi var i Växjö i helgen så passade vi på att ta en sväng i butikerna. Vi letade efter en snyggare vinterjacka till Lucas som han kan ha om vi ska bort eller på stan osv. Vi har ju skaljackan med tillhörande foderjacka från Po.p men känner att den kommer nog till och från vara rätt smutsig efter dagis. Kan då vara kul att ha en annan jacka att byta med. Denna parkas är snygg o stilren! Hittade även en mysig tröja.
 
 
Parkas o tröja, Lindex

Bortskämda

Helgen spenderade vi i Växjö hos finaste vännerna. Lucas var i himmelriket o lekte o sprang mer än gärna efter de större grabbarna. Han hade stenkoll på Theo o Noah. De var väldigt skönt o välbehövligt att komma hemifrån. Lite miljöombyte. På lördagen skämde de bort oss med trerätters som de lagade till oss. En bröllopspresent. Så otroligt god present :) TACK ;)
 

Lucas blev inte glad i bilen på väg hem när han förstod att vi inte skulle åka tillbaka till Theo o Noah direkt.

Ögonkliniken

Idag var vi på återbesök på Ögonkliniken i Linköping med Lucas. En koll av ögat sen de sydde igen en bit av ögonlocket. De såg bra ut än så länge. Tror han blir kallad om ca en månad igen för att se hur de ser ut och då ta ställning till om de ska göras någon mer undersökning i narkos.
 
Just nu sitter jag o Lucas i soffan. Väntar på att han ska somna och sen ska jag äta nybakade scones :)
 
 
 Bild tagen precis efter senaste ingreppet.
 

Hårding

Idag fick jag ett samtal från dagis på jobbet (ja många av er vet ju hur hjärtat hinner o rusa på den korta tiden innan man fått all information). Lucas hade ramlat o slagit i pannan när han var ute och lekte. De fick inte tag i Peter (som jobbar 10 min därifrån. Jag har ett par mil att åka.). De tyckte att någon av oss skulle komma för de var tvunget att tejpas. Jag fick tillslut tag i Peter som åkte istället för mig. Eftersom de inte var så allvarligt så blev detta smidigast.
 
Lucas hade inte blivit så ledsen för att det gjort ont utan mer för att han blev rädd. När Peter kom tyckte Lucas att han gått kunde åka och jobba igen. Han ville ju vara kvar på dagis. Men så fort Peter nämnde att de skulle till doktorn så sken han upp o blev superglad. Då var de inte alls svårt att få med honom. Väl på vårdcentralen så rusade han in i undersökningsrummet så fort de ropade upp honom :) Ja jag kan inte annat än le och skratta åt de. Lilla skitunge. Men samtidigt är jag så otroligt stolt över honom och faktiskt över oss. Som vi har jobbat med att han hela tiden ska ha en positiv upplevelse och känsla av sjukvården. Vi har än så länge lyckats väldigt bra måste jag säga ;)
 
Inne i undersökningsrummet så tvättade de hacket och limmade. Båda ska tydligen göra väldigt ont och inget barn brukar ligga stilla. Lucas brydde sig inte. Efter de så tejpade de igen. Antagligen så har Lucas väldigt hög smärttröskel, vilket vi har sagt många gånger tidigare. Speciellt i ansiktet.
 
Ikväll har jag varit på föräldramöte på dagis. Lucas var hemma med kusin Amanda o de verkar ha haft en riktigt mysig kväll. Lucas är väl laddad för morgondagen då det blir läkarbesök igen ;)
 
 

v.21 - HALVVÄGS

Ja nu är de väl ändå halvtid iaf ;) 20+1 idag! Veckorna rusar o vipps så kommer vi väl vara i februari. De märks att bebis börjar bli mer och mer aktiv i magen. Framför allt kvällar när jag sitter i soffan eller tidiga mornar om jag vaknar. Jättemysigt.
 
Bebis:Barnet är nu ca 18 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 290g i början av veckan och ca 360g vid veckans slut. Bebisen rör sig fritt i fostervätskan. Nu kan man ev känna mer regelrätta sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Bebisens första avföring börjar bildas i tarmen. Sinnesorganen utvecklas i rask takt och smaklökarna på tungan är färdiga. Barnet börjar reagera på smärta och kan även reagera på ljud och ljus. Ytteröronen böjrar få sin slutgiltiga form och sitter nu på rätt plats på fostrets huvud.
 
Man kan nu känna livmodern nära naveln. Bäckenet börjar bli mer rörligt på grund av graviditetshormonerna. Halsbränna är inte helt ovanligt. Det beror delvis på att den övre magmunnen blir lite slappare och på att den växande livmodern trycker mot matsmältningsorganen.
 

Magen i v.21, 20+1

New in

In i garderoben har dessa plagg flyttat
 

Zipjacka, MQ
Kjol, VeroModa

Höstjacka

Slog till på en höstjacka igår. Gillar den skarpt. Jag ville ha en snyggjacka som jag kan ha till jobbet eller när jag går på stan. Har just nu bara min Didrikson vind/vattentäta jacka. Den är ju fin men ofta vill jag klä upp mig lite mer. Nu tycker jag också att min vanliga skinnjacka börjar bli för tunn. Denna skulle fungera att ha även när de är varmare vinterdagar. Vi får se hur länge jag kan använda den innan magen växer ur den ;)
 
 

Höstjacka, VeroModa

Läkarultraljud

Idag har vi varit på läkarultraljud med fisen i magen. Underbart att se filuren och det hon kunde se såg bra ut. Tanken var att vi även skulle ta reda på könet men hon fick ingen bra vinkel. Bebis ville inte visa upp sig så mycket idag. Så hon ändrade sig hela tiden hahaha. Men vi ska ju på UL längre fram i graviditeten också så vi får passa på att fråga igen då.
 
 

Tallrikar

Beställde för ett tag sen nya tallrikar o assietter på Mio som vi hämtade tidigare i veckan. Mycket nöjd!
 
 

Busungen

Vår kille bara växer o växer. Speciellt i sitt sätt. Han snackar och apar efter. När vi var i Västervik igår så var de vägning o mätning som bl.a. skulle göras. Shit, han känns ju extra stor nu när han får ställa sig på en vanlig våg med kläderna på :) Hihi... Straxt över 11 kg och 88,5 cm lång. En lång o smal kille. De är så knappt blöjan sitter uppe ibland. Han har ju ingen rumpa så när han går runt med den kissiga nattblöjan på morgonen så har han skapligt häng på den ;)
 
De är så häftigt att följa hans framsteg och han slutar aldrig att förvåna.
 

Jeans, Åhléns
Collagetröja, HM
Skjorta, Lindex
Strumpor, Lindex

Jejunostomi och matpump

Jahopp! Så har vi tagit in droppställningen och matpumpen igen. Om de var en saknad inredningsdetalj? Ja, jo men den gör sig allt här inne! NOT! Däremot blev Lucas rätt glad när vi tog in den igen. Han började genast stolt gå runt med den. Märkliga unge. Men men, bara att gilla läget. Vi har också fått leta fram alla aggregat o tillbehör. Sånt som vi gömt ute i förrådet.  
 
Igår spenderade vi dagen på Västerviks sjukhus. Först ett stop hos TeamOlmed för beställning av nya sandaler och vinterkängor. Lucas första vinterkängor. De kommer hem om ett par veckor. Efter de blev de läkarbesök hos Lucas läkare på Barnmottagningen och lek på lekterapin. Nu blev det ju så att de mesta kretsade kring Lucas matsituation som fallerat totalt de senaste veckorna. Men givetvis också på alla framsteg som faktiskt denna lille man gör hela tiden :)  Lucas är alltid överlycklig när vi ska åka till doktorn. Vilken unge är de annars?! "Jaaaa, åka dotor." Ja ni hör ju vilken märklig unge de faktiskt är. Men så otroligt skönt att trots allt han gått igenom så har de inte skrämt bort honom än ;)  
 
Tanken var att vi skulle sätta ny jejunostomisond här hemma i helgen. Men som jag sa till Lucas läkare "Ni säger ju vad vi ska göra, men sen gör vi ändå som vi vill...." ;) Vi började istället att räkna på maten och försökte härda ut till måndagen. Lucas har istället fått mat en gång i timmen vaken tid fast mindre mängd i gastrostomin (alltså rakt in i magen). Vi har märkt att de skulle säkert fungera ett par dagar till men sen skulle han troligtvis börja hulka och tillslut kräkas igen. Anledningen till att vi ville vänta med att sätta den tills idag var för att han skulle få något lugnande. Det gick jättebra när jag o Peter satte den tack vare medicinen han fick innan. Inga sura miner där utan endast en liten smålullig och sluddrig son som underhöll.   
 
Så nu sitter jejunostomin där och vi har börjat upptrappningen av maten. Dagtid innebär - mat en gång i halvtimmen samt 6 timmars spridd fri tid (när vi kommit upp i rätt matmängd). På natten - pumpar matpumpen in maten hela tiden. Alltså mat 18 timmar/dygn.     
 
De har pratat med dem i Stockholm och vi kommer att bli inplanerade att få åka dit upp inom några veckor. Då tror jag de ska gå ner med kamera samt röntga. Det är först då de kan se och avgöra vad det är som verkligen har hänt. Alltså om nu operationen skulle ha gått upp eller inte. Än så länge är de ju bara våra teorier och spekulationer. Men det känns också som de mest sannolika i nuläget.
 
 
Att pumpen behadade att pipa till och från mellan 19-22 igår kväll ska vi inte ens prata om.

v20

Nu har vi kommit halvvägs i graviditeten säger vissa. Ja egentligen blir jag inte riktigit klok på hur man egentligen räknar. Tycker att halvvägs borde vara när jag gått 20 fullgångna veckor och inte när jag går in i vecka 20?! Jaja... sak samma ;)
 
Bebis: Barnet är nu 16 cm långt från huvudet till stjärt och väger ca 225g i början av veckan och ca 280g vid veckans slut. Barnet växer snabbt och kan känna igen din röst. Utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt - kommer nu. Om det är en flicka så finns det redan ca två miljoner ägganlag i äggstockarna. På huden finns ett vitt fett, s.k. vernix caseosa som skyddar den känsliga huden mot påverkan av fostervattnet. En del barn har mycket kvar av detta fettlager när de föds.
 
Barnet rör sig mer och mer. Magen skjuts fram när livmodern växer. På en del mammor kan naveln börja puta ut. Nu börjar de individuella skillnaderna i genetiken göra sig gällande, en del kommer att bli långa och smala och andra korta och lite knubbigare.
 

19+1, v20.

Sparkar

Tidigt igår morse låg jag vaken utan att kunna somna om. Efter en stunds trillande så märkte jag att även liten i magen vaknat till. Mysigt att känna de där fladdret. Jag la handen på magen o kände för första gången sparkarna med handen :) Lycka! Äntligen! I morse var de samma sak. Både jag o Peter vaknade jättetidigt o låg vakna utan att kunna somna om. Tillslut vaknade även liten och Peter la handen på magen och kunde för första gången känna sparkarna. Underbart!
 

Bild tagen för några veckor sen!

Kräkningarna ett faktum?

I morse efter Lucas första morgonmål vid 07 började han hulka kraftigt. De kom en kvart efter att jag gett honom maten och höll i ca 5 min. Efter de var han som vanligt igen. Kändes hur som helst tungt eftersom de alltid har varit så med Lucas. De har fungerat ett tag o sen sakta trappats upp till att inte fungera alls.
 
De vi inte var beredda på var de som hände efter sista kvällsmålet vid 19 ikväll. Lucas börjar efter ca 20 min hulka igen. Skillnaden denna gången var att de inte dröjde många hulkningar innan ALL MAT KOM UPP! Ok, ni som följt oss o lagt på minnet vet att han inte har kräkts mat sen han gjorde denna operation i mars. Operationen innebär att han inte ska kunna kräkas alls. Så vad har hänt? De enda vi kan komma på är att det de opererade har gått upp?! Kirurgen har sagt att om han börjar kräkas mat så är de ett symptom på att operationen har gått upp (de finns en viss risk för de, det visste vi). Efter en stunds bollande här hemma om hur vi ska gå vidare så ringde jag tillslut till Lucas läkare. Vi kom överense om att de bästa är att sätta in jejunostomin imorgon och trappa upp den igen. Precis vår tanke, men skönt att veta att läkaren också tycker de ;) Hon skulle ringa jourläkaren i Stockholm imorgon så får vi se hur vi ska gå vidare.
 
Tung kväll med andra ord.
 
 

Tiden rusar fram

Idag är de kort dag på jobbet. Eftermiddagen bjuder på habiliteringsbad :) En av veckans höjdpunkter! Snart knackar helgen på igen och veckorna försvinner i en rasande fart. Detta är nog första året som jag känner att hösten är efterlängtad. Men de är väl för att jag får bocka av veckorna fram till den lilla knodden vill titta ut. Längtar så!
 
 
Dock hade ju sommar varit väldigt härligt...
 

Vinter och höstplagg

Nu har vi köpt foderjacka till Lucas. Vi använder ju Polarn o. Pyrets ytterkläder. I vinter kommer vi att köra med tvådelat igen. Smidigast då man ibland måste in under tröjan för att komma åt knappen för att kunna ge mat. Mössa och vantar kan han fortfarande ha från förra året. Skaljackan att ha över foderjackan är också perfekt i storlek (den fick han i julklapp) och till en början kör vi med samma termobyxor. Ev behöver de uppdateras i storlek senare men vi avvaktar.
 
Är verkligen supernöjd med deras ytterkläder. Speciellt när man kan kombinera dem på så många olika sätt. Vi har även deras vindfleece och skalbyxor. Allt kan kombineras och vindfleece/foderjackan kan man antingen ha ensamma eller tillsammans med skaljackan som man bara knäpper ihop dem med. Foderjackan är för övrigt grymt snygg att bara ha som den är. Passar perfekt precis innan den kallaste vintern. Hur tuff är inte västen?
 

Foderjacka, Polarn o. Pyret
Väst, Lindex
Strumpor, Lindex
Zipjacka, Åhléns
Jeans, Åhléns

Lite kläder till Barbamamman

Att leta kläder att kunna växa i o förhoppningsvis kunna ha vissa av plaggen efter graviditeten är ju verkligen inte helt lätt. De fungerar väl ett tag till men som höggravid så får jag väl dra på mig en sopsäck ;) Hittade dock några växaplagg på icke mammaavdelning när vi var i Linköping sist. Vissa dagar känner mig sig rätt fin i magen o vissa dagar känns kroppen svullen o pluffsig o med allt jag tar på mig så känner jag mig som Barbamamma :P Ja o då har vi ju en bit kvar av den här resan!
 
Klänningen sitter som ett korvskinn. En extra hud ungefär. De framhäver ju magen rätt bra men även andra mindre smickrande områden. Tröjan är fyllig o bra. Kommer säkert kvala in som Barbamammamodell om ett tag. Men då får jag väl spara den till ungen har hittat ut istället ;) De har även fått flytta in ett gäng strumpbyxor o leggings då jag tror att de kommer användas flitigt då byxor känns instängt vissa dagar. O snart kommer jag väl typ inte kunna ha dem alls.
 

Tröja, Saint Tropez
Klänning, VeroModa
Leggings, strumpbyxor, Pieces

Lucas nya stol

Förra veckan köpte vi ny stol till Lucas. Känns som han växte lite extra och han är väldigt stolt över den. Fungerar jättebra! Perfekt höjd och storlek. Valde mellan den vita och svarta men kom fram till att denna nog blev bäst hos oss iaf. Sen kanske den håller sig snyggare när smutsiga fingrar kommer fram ;)
 

Stol, IKEA

Bästa läkarna

Morgonen började som de senaste mornarna. Han fick mat straxt innan 07 och jag hann precis ge den klart o sen dröjde de knappt 10 min innan illamåendet o hulkningarna startade. Han var riktigt dålig. Helt apatisk. När han mått dåligt i ca 90 min så ringde jag hem Peter som fick avlösa. Han och Lucas assistent satt med honom ytterligare en timme innan han piggnade till.
 
Under tiden så ringde vi idag  den kirurgen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus som gjorde ingreppet på Lucas i mars och som vi också träffade sist vi var uppe. Vi har fått hans privata mobilnr och mailadress som vi kan använda i nödfall. Idag kände vi att de var ett sånt läge.
 
De komiska när jag pratade med honom var att han var hemma, pappaledig till januari och stod då o tog hand om sin lilla skrikande bebis. MEN ändå tog han sig tiden att prata med mig. Inget stress och han sa att han gärna gav oss den tiden. Innerligt intresserad och engagerad. Ni förstår inte hur mycket de värmer i hjärtat. Helt otroligt. För jag tyckte ju att de kändes lite retligt att ringa o "störa". Han ringde t.o.m till ALB och berättade allt för en kollega som ska höra av sig till oss om hur vi ska gå vidare.
 
Han gav oss också tipset att minska matmängden per måltid och öka antal måltider i några dagar. Så förutom i morse så har han mått bra resten av dagen och har t.o.m. sovit gott i sin säng ikväll. Tidigare kvällar har han sovit oroligt o vaknat, säkert pga att han inte mått bra.
 
Ringde Lucas läkare (vi skulle inte kunna ha någon bättre läkare till Lucas o han pratar om henne då och då), som vi också fått numret till i nödfall, på väg till jobbet. Hej, min ständiga tur då jag även där lyckades störa på en ledig dag mitt i barnlek! Hahaha... MEN även hon tog sig tid.
 
Dessa underbara läkare. Hjärtan av guld. De som har de lilla extra. De som inte släpper sina jobb i första taget. Blir alldeles rörd. De är ju inte så att vi gärna kan ringa sjukvårdsrådgivningen för att få tips och råd om Lucas tillstånd. Vi behöver experterna. Experterna på Lucas.
 
Peter fick precis ett sms av läkaren på ALB, han frågade hur de gått underdagen och berättade att hans kollega haft jour natten innan o varit hemma under dagen men att han skulle höra av sig snarast möjliga :) Kan inte annat än le. Hihihi... Underbara människor.
 

Idag har funderingarna mest gått i om vi skulle bli inlagda eller inte. Men än är vi hemma. Skönt de.

Pappelina

Nya mattan i hallen! Bästa mattorna helt klart.
 

Matta, Pappelina köpt HÄR.

Ny hall

Vi har fixat lite i hallen. Ny pall som ni tidigare sett, ny lampa, ny matta och nytt tyg till tavlorna. Hej färg! Blev i helgen också nya kuddfodral i samma tyg. Skulle helst vilja ha en vit byrå men de får vi vänta med.
 

Pall, Mio
Tyg metervara, IKEA (har funnits där ett tag)
Lampa, IKEA
Mattan kommer i en närmare presentation :)

Orkeslös i kaoset

Gick ganska nyligen in för att lägga Lucas i sängen. Han hade somnat mot mig i soffan. Vad händer då? Jo så fort jag lägger honom i sängen så börjar han hulka som bara den. Jag märker hur slemmet stiger o tar upp honom i knät. Då kommer en kanon med slem ut ur munnen över honom och mig. Skönt att han får upp de men jag blir så fruktansvärt trött på vår tillvaro just nu. Samma sak skedde även i morse efter morgonmålet. Men då mådde han dåligt i ca en timme efter. Under vår promenad fick vi stanna flertalet gånger. Han mådde jätteilla o hulkade massor.
 
Tanken om att slemmet skulle ha kommit upp efter att jag gått ut ur sovrummet o vi inte hade hört honom... Fick ju hjälpa honom att dra ut de sista för att han skulle få luft.
 
Vi har försökt ge maten långsammare men de hjälper inte. De är inte alla mål han mår dåligt efter, men iaf 3/5. Vi har under helgen fått gå in flera gånger för att vi precis hunnit ut till lekparken och så börjar han må illa. Lagom till de har gått över o han har fått lite ork och kraft tillbaka ja då är de dags för nästa mål mat. Vi vet aldrig hur nästa mål kommer att bli.
 
Detta som hände nyligen var iaf jobbigt. De var första gången han blev så påverkad av sista kvällsmålet. Han har vissa kvällar sovit lite oroligt efter de o vi har misstänkt att han kanske inte mått så bra. Men nu visade han det tydligt.
 
Jag känner en stress över att vi måste få detta att fungera. En stress inför nästa barn... o en stor oro. Min fasa är att behöva gå tillbaka till jejunostomin. Just nu känns det bara som att de blir sämre och sämre.
 
De jobbiga nu är också att behöva lämna honom. De senaste mornarna har varit hemska och de riktigt värker i mammahjärtat att behöva lämna honom illamående och åka till jobbet. En sak är säker att jag kommer inte lämna upp honom till dagis innan jag ser att han mår bra iaf. Så fruktansvärt de måste vara att bli dumpad där mitt i allt stå hej. Tidigare i veckan fick jag ju ringa hem Peter som kom och tog över.
 
Just nu känns det som vi står o stampar i en ovisshet igen. De skär i hjärtat o jag känner hur jag är kroppsligt o psykiskt utmattad. Känner mig så ledsen.
 

v.19

Igår gick vi in i vecka 19. Tiden springer på och vi har mycket annat att tänka på just nu. Känner lite fladder i magen ibland o längtar tills de riktiga sparkarna o kullerbyttorna börjar kännas. Så jag blir lite mer påmind om den lilla rackaren i magen :)
 
Bebis: Nu kan man känna livmodern under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. Barnet är ca 15 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 170g i början av veckan och ca 220g vid veckans slut. Mjölktänderna är färdigbildade men syns inte, anlagen för de permanenta tänderna börjar komma.
 
 
Bilder tagna igår, då 18+0.
 

Operation av ögonlock

Nu har vi varit i dagarna två på Ögonkliniken i Linköping. Lucas gjorde ju denna operation förra året i maj på sitt vänsteröga. De sydde ihop en bit av ögonlockets ytterkant bara för att minska ögonspringan efter hans skada på de ögat. Tidigare i år visade det sig att höger öga fått flera torra fläckar. För att minimera risken för sår även på detta öga så har det nu opererats på samma sätt.
 
Detta är ju inget vi egentligen vill men så klart så vet vi att de var ett måste att göra de. Tyckte de var så hemskt när han kom upp från operationen förra året o vi såg att hans fina öga försvunnit. Nu har även de andra ögat försvunnit. Vi har sen förra operationen alltid fått höra hur trött han ser ut HELA TIDEN. Så klart är de stunderna då han inte varit de som de känns jobbigt o man blir påmind om denna operation. Nu ser han ju inte piggare ut direkt. Men men... huvudsaken är ju att vi skyddar hans ögon så mycket vi kan. Men jag måste få sörja hans ögon lite iaf.
 
Allt gick bra idag. Han är fortfarande väldigt svullen så det är svårt att veta hur mycket av ögonlocket de sytt igen. Hoppas dock att ögonspringan ska öppna sig lite mer.
 
 
 

Slembildning och reflux

Lucas har de senaste veckorna haft stora besvär med slembildning i svalj/hals. Riktigt otäckt ibland. Nu hoppas vi verkligen att detta är ett resultat av förkylningen o inte pga att vi börjat ge mat i magsäcken igen. Dock så känns han inte så förkyld längre... I morse hade han t.ex. besvär av de till o från under ca en timme. Kraftigt illamående som resulterar i reflux av slemmet. Stora slembollar som kommer upp i svalljet och som han har stora problem med att få loss. Vi har nu plockat fram sugen igen. De har hänt flertalet gånger på förskolan o massor med gånger här hemma. Jag är så trött på de här. Känner att jag bär de som en inre stress. Förstod de först idag. De blev riktigt läskigt på morgonen. Skönt att jag ändå lyckas behålla lugnet där o då. Även om jag känner mig otroligt liten inombords.
 
Idag var en sån där dag då de verkligen inte var kul att lämna honom på dagis efter en sån jobbig morgon. Han hulkade nästan hela vägen ut till bilen. My, Lucas assistent, fick åka med i bilen till dagis. Ville inte åka med honom själv. Mycket riktigt så satte de igång även i bilen. Trots lite reflux på dagis under dagen så hade de ändå gått bra o han hade varit sitt vanliga glada jag :) Jag jobbade dessutom bara till kl 13 så de kändes extra bra idag att jag fick hämta hem honom tidigt.
 
Igår hade han också massor med reflux under förmiddagen och då märkte vi att han var personlighetsförändrad i stort sett hela dagen. Ville helst vara i famnen o lekte inte på samma sätt som annars. Men de är klart. Av att må så mycket illa o ha denna reflux så är de klart att de tar på krafterna. Han är dålig i magen också, slemmet försöker väl tillslut ta sig ut den vägen. Även i helgen när han sov hos syrran så hade han haft de jobbigt på kvällen. Men de känns tryggt att veta att de kan hantera de så bra även om de blir riktigt otäckt.
 
Mycket har ju blivit så mycket bättre i vår tillvaro den senaste tiden. Vi har de väldigt bra. Men när han ska behöva kämpa o då stundvis med livet som insatts så skär de i hjärtat.
 
 

Fingerfärg

Idag fick Lucas måla med fingerfärg på canvastavla när han kom hem från dagis :)
 
 

v.18

17 fullgångna veckor igår, bara tre veckor kvar tills halva tiden har gått. Vi har nu alltså gått in i v.18 :) De bara rusar fram. Jag mår väldigt bra. Har lite trötthetsdippar vissa dagar o de här med att kissa har vi tagit till en ny nivå. Känns som jag bor på toan. Någon som trycker på ordentligt ;)
 
Bebis: Barnet är nu 12,5-14 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 125g i början av veckan och ca 160g vid veckans slut. Det är en enormt aktiv period för barnet nu, det sparkar, gör grimaser, slår kullerbyttor och vrider sig. Just ditt barns unika fingeravtryck börjar framträda. I denna vecka görs vanligtvis en UL-und (screening) för att fastställa beräknat datum för förlossningen (plus/minus 2 veckor). Nu kan man ofta se barnets kön.
 

Bilderna tagna igår då, 17+0, v.18

Pall i hall

Hittade en galet snygg o cool pall när vi var i Linköping i fredags. Den fick så klart följa med hem. Står nu o förgyller vår hall :)
 
 
Pall, MioEVELINA - MAMMA TILL LUCAS

JAG HETER EVELINA, ÄR 28 ÅR OCH BOR I VIMMERBY. MIN SAMBO HETER PETER OCH TILLSAMMANS HAR VI EN UNDERBAR SON, LUCAS, FÖDD 2011-07-16. HÄR KAN NI LÄSA OM VÅR NÅGOT ANNORLUNDA VARDAG, OM OVISSHET & KAMP OCH OM EN VARDAG SOM IBLAND BYTS UT MOT SJUKHUSMILJÖ.

bloglovin
bloglovin
RSS 2.0